Hersenwerk Basis | Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 17,50

 

Welkom bij de cursus Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen! 

Over Hersenwerk is heel veel te vertellen, maar je moet ergens beginnen en dat is bij de basis. In deze cursus neem ik je stap voor stap mee door een Hersenwerk sessie. 

HwvH Academie 7 Stap Kat

Wat is Hersenwerk eigenlijk?

De definitie van Hersenwerk: De kat zoekt naar makkelijk eetbaar lekkers in objecten van verschillende materialen, vormen en structuren. De neus is een middel om het lekkers te traceren, de neus, de bek en de poten kunnen worden ingezet om het lekkers te bemachtigen. De kat wordt hierin op maat begeleid door zijn eigenaar/verzorger.

Hoe is Hersenwerk ontstaan?

In 2005 werd de basis gelegd voor Hersenwerk voor honden. Bij honden is het allemaal begonnen! In gedragsconsulten waar honden probleemgevend gedrag vertoonden als gevolg van verveling, onzekerheid en overprikkeling werd door Inge van Harte en mij de neus van de honden aan het werk gezet. Geïnspireerd door de enriched environment ideeën van onder andere Turid Rugaas en Sheila Harper werd door Inge allerhande huishoudelijke materialen en afvalmateriaal ingezet om de hond te laten snuffelen naar lekkers; zowel naar brokjes als naar nieuwe geuren. Ik nam hond en eigenaar mee naar buiten om daar samen de omgeving en de aanwezige objecten te ontdekken. Door tegemoet te komen aan de behoefte om zijn neus te gebruiken en het stimuleren van de zintuigen, ontstond geestelijke en fysieke ontspanning bij de hond. Inge van Harte noemde haar werkwijze Hersenwerk voor honden. In 2016 nam ik Hersenwerk voor honden over, maar Inge is nog steeds onlosmakelijk verbonden met alles rondom Hersenwerk.

Van hond naar kat (en paard en konijn en …)

Gedurende de jaren dat Hersenwerk voor honden ontwikkelde, bleek regelmatig dat de aanwezige kat des huizes ook interesse toonde voor Hersenwerkmaterialen. Gekscherend werd er dan wel eens een foto of filmpje gedeeld van een kat die volledig geconcentreerd de materialen van de hond besnuffelde of een kat die enthousiast met de hond mee ging zoeken naar lekkers. Maar wat bleek? Veel katten vonden het zo leuk dat ze om Hersenwerk gingen vragen!

In 2013 werd de basis gelegd voor Hersenwerk voor katten en snel daarna kwamen ook paard en konijnen in beeld. Hersenwerk voor dieren werd opgezet en met vier teams van professionals richten we ons nu op deze vier dieren. Maar eerlijk is eerlijk… we hebben kippen, cavia’s, leguanen, koeien, geiten en varkens Hersenwerk aangeboden en het effect is bij alle dieren bijzonder! De magie van de interactie tussen mens en dier komt overal terug.

Samenwerken is de basis

Hersenwerk kun je aanbieden met de mooiste materialen. Je kunt er kapitalen aan uitgeven als je dat wilt, maar de basis blijft hetzelfde: samenwerken. Met een doekje, een wc rol en een bakje maak je in een handomdraai diverse Hersenwerkjes en sta je direct in contact met je dier. Want als jij materiaal in je handen hebt, is jouw dier geïnteresseerd. Als jij vertelt dat er wat lekkers bij komt, heb je de volle aandacht. Vanaf dat jij het lekkers in het materiaal legt, ben jij gefocust op je dier, ga je op hem letten en zijn jullie ‘in gesprek’. 

Het samenspel tussen mens en dier is de grote meerwaarde van Hersenwerk. 

Je gaat het allemaal ontdekken in deze 7 stappen. Op onze Facebookpagina en in onze ledengroep voor katteneigenaren vind je heel veel inspiratie ter ondersteuning van deze cursus onder ‘foto’s’ in de menubalk.

Aan het eind van deze cursus weet je waar je op moet letten bij het aanbieden van Hersenwerk en kun je met het werkboek de komende tijd lekker aan de slag samen met je kat. 

Ik wens je heel veel plezier met deze cursus! 

Handtekening Marleen van Baal

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor dieren